Choď na obsah Choď na menu
 


PP & podmienky rezervácie & odber

 

Prečo mačiatka s PP.....

Každý kto zatúži po mačičke, má more myšlienok a otázok. Musí si odpovedať aj na otázku : vezmem si mačiatko z útulku, od „chovateľa“ bez registrácie alebo z kontrolovaného chovu ? Všetko, ako všetci vieme, má svoje výhody a nevýhody.

 

Mačiatko (alebo dospelý jedinec) z útulku je po dôležitých úkonoch – kastrácia, očkovanie, antiparazitné ošetrenie – vhodné po úspešnej socializácii snáď všade.  Veľa takýchto jedincov však aj tak končí na ulici. Zvlášť dospelé jedince. Nevedia sa už aklimatizovať v novom prostredí, nový majiteľ ich pustí na dvor – veď tam nech si robí čo chce smiley . V tom momente začína nové dobrodružstvo návštevou susedov a o pár dní možno aj ďalej. 80 % takýchto jedincov sa po vandrovke vráti domov, ak si nenájdu nový domov, kde by sa cítili viac doma smiley . Veľa ľudí, ktorí si adoptujú z útulku očakáva, že v priebehu pár dní – týždňov si mačka zvykne na nové prostredie. Ak jej budeme chcieť zmeniť jej správanie - nie je to  pravda. Pre mačku je dôležitý stereotyp. Sem tam síce ocení nejaké to vzrušenie, ale nie je to pre jej psychiku ideálne. Na prostredie si zvykne iba vtedy, keď bude môcť robiť to, na čo bola zvyknutá od malička. Možno sa mýlim, ale moje skúsenosti sú také, že keď chcem spokojnú mačičku, ktorá sa nestrháva, keď odpočíva – je dodržať jej stereotyp. Ak si nezvykne v mačacom veku na v podstate všetky zvuky, činnosti v domácnosti, neskôr si na to už nemusí zvyknúť a bude stále v strehu. Málo socializované mačky končia na ulici, v útulkoch.... Preto už pred donesením mačiatka domov si musíme dopredu premyslieť, ako bude u nás žiť, kde bude natrvalo spať, jesť, kde bude mať wc.... Pre mačičku je to veľmi dôležité wink

 

 

 Tí, ktorí chovajú mačky na „ biznis „ kašlú na nejakú socializáciu, potrebnú veterinárnu starostlivosť. Oni potrebujú znížiť náklady, aby zisk bol väčší.... Dokonca odoberajú mačiatka matkám ešte skôr ako sú schopné existovať bez mamy a prípadných súrodencov. Neuvedomujú si, že práve mama a súrodenci sú dôležitou súčasťou prvotnej socializácie. Až potom nasleduje človek.

 

Pravdou je, že aj medzi registrovanými chovateľmi sa nájdu „chovatelia“, ktorým ide len o zisk. Preto pri výbere zdravého mačiatka by som sa určite zamerala na kvalitu života rodičov, ich originálne výsledky genetických testov by som požiadala k nahliadnutiu. Výsledky týchto testov síce negarantujú totálnu imunitu jedinca, no je tam veľmi vysoký predpoklad , že mačiatko v budúcnosti bude rovnako zdravé ako jeho rodičia. Žiaden chovateľ nezaručí, že napríklad mačička bude schopná porodiť a odchovať mačiatka. Nezaručí, že kocúrik bude plodný. Príklad : Nebude mačičke vyhovovať kocúr. Nebude schopná byť gravidná. V neposlednom rade sa môže stať , že bude mať iba jeden pôrod aj to cisársky rez.... Kocúr zase okrem neplodnosti môže trpieť aj neschopnosťou na kryť mačku..... Určite by som sa zamerala na socializáciu mačiatka. Je rozdiel medzi mačiatkom, ktoré vyrastalo prevažne s mamou a súrodencami, ako keď sa každý deň zahralo aj s človekom alebo spalo v jeho lone. Veľa ľudí si kupuje mačiatko s vedomím : veď si zvykne.... Áno, no nie vždy je to tak. Chovateľ sleduje a analyzuje správanie mačiatka. Už v ôsmych týždňoch veku sa dá predpokladať povaha mačiatka. Vtedy chovateľ pristúpi k určeniu ďalšieho osudu mačiatka. Vždy sa snaží čo najlepšie rozhodnúť  či mačiatko bude pokračovateľom rodu alebo prežije svoj život ako člen rodiny bez možnosti ďalšieho rozmnožovania sa. Ako som už spomínala, niekedy sama príroda rozhodne či mačiatko bude raz „rodičom“, aj keď malo veľký predpoklad o pekné, vyrovnané a geneticky zdravé potomstvo.

Voľná dospelá NFO - do nového domova odchádza kastrovaná. Cena je pevná. Iba do tých najlepších podmienok, rovnako ako mačiatka. Aby chovná stanica mohla napredovať, musí selektovať členov smečky, aby sa vyhla nežiaducemu správaniu. Mačky vekom menia svoju povahu a ak chcem, aby moja smečka bola kľudná a spokojná, musím niektorým nájsť nové rodiny. Viac info o cene a podmienkach : email alebo správa na FB.

 

ODCHOV    a     ODBER   MAČIAT

 

V našej chovnej stanici nám ide o odchov zdravých, povahovo vyrovnaných a správne socializovaných jedincov. Odchovávame zásadne mačiatka s preukazom o pôvode /PP/. Budúci rodičia sú pod stálou veterinárnou kontrolou a v určitom veku sú prevedené všetky testy, ktoré vyžaduje chovateľský poriadok FIFe. Niektoré sú nad rámec povinných testov z dôvodu informácii z chovateľského prostredia, kde sa vyskytla určitá anomália u NFO. Naše chovné mačky/kocúry vyrastali a dospievali ako rodinný príslušníci s možnosťou voľného pohybu po byte a vonkajšom výbehu.

Chovná stanica Thor diamond *SK odchováva mačiatka výlučne s preukazom o pôvode /PP/. Rozhodli sme sa , že v prípade mačiatok, ktoré nebudú pokračovať v ďalšom chove následovne : mačiatka budú kastrované ( mačičky podstúpia ovarioktómiu) ešte pred odchodom do nového domova. Mačiatka v takom prípade musia mať minimálne 2 kg a keď je mačiatko v poriadku, podstúpi tento proces 2 týždne po očkovaní besnoty. Preto dopredu nových majiteľov žiadam o trpezlivosť....

Mačiatka od nás odchádzajú najskôr po 16-stom týždni života (iba do ďalšieho chovu) a po 18-tom týždni života - po kastrácii. Mačiatko je komplet očkované a odchádza 21 dní po očkovaní besnoty (iba do ďalšieho chovu). Mačiatko, ktoré nie je určené pre ďalší chov, odchádza až po kastráciii - ovarioktómii (podľa harmonogramu veterinárnej starostlivosti ). Všetko je presne naplánované po narodení vrhu a jeho zdravotného stavu. Po narodení sa vytvorí Harmonogram veterinárnej starostlivosti (viď rubrika Plány) a keď je zdravotný stav vrhu v poriadku, riadime sa podľa neho.  Od vrhu K bude k dispozícii na našej stránke aj harmonogram veterinárnej starostlivosti, ktorý sa podľa zdravotného stavu celého vrhu môže priebežne trochu meniť. Väčšinou ide o pár dní plus....  Chovateľ si vyhradzuje právo o predĺženie pobytu pri mame, ak si to stav mačiatka vyžaduje. Nie však dlhšie ako dva týždne. Mačiatko je možné si vopred rezervovať na základe rezervačnej zmluvy. Zmluva môže byť zasielaná na požiadanie ešte pred výberom mačiatka. Mačiatko od nás odchádza vakcinované proti infekčným chorobám, proti besnote, antiparaziticky ošetrené, čipované, má vystavený PET PASS a preukaz o pôvode /PP/. Odchádza od nás s malou spomienkou – hračkou a krmivom pre štart v novom domove.

Ak budúci majiteľ bude mať problém vyzdvihnúť mačiatko po stanovenom dni na harmonograme veterinárnej starostlivosti, môže sa dohodnúť na neskoršom termíne za podmienok Dodatku ku kúpno predajnej zmluve: uhradenie plnej ceny mačiatka a preplatenie nákladov za dni strávené v chovnej stanici... Ak však v konečnom dôsledku nedôjde k prevzatiu mačiatka, bude sa postupovať podľa Dodatku k zálohovej (rezervačnej) zmluve ....

 Ak je mačiatko dané na ďalší chov/výstavy/člen rodiny -  dostane kópie testov rodičov. Mačiatko , ktoré nebude posúdené kladne na ďalší chov - iba ako maznáčik a člen rodiny - dostane rodokmeň s označením , že jedinec je kastrát.   Kúpno – predajná zmluva je k nahliadnutiu ešte pred jej podpisom oboch strán.

 

DOPORUČENIE : ešte predtým, ako sa rozhodnete pre konkrétne mačiatko, doporučujem preštudovať si Kúpnu zmluvu a hlavne zálohovú (rezervačnú) zmluvu.

Zálohovú a kúpnu zmluvu poskytnem k prečítaniu vážnym záujemcom prostredníctvom e-mailu : thor.diamond.sk@gmail.com

 

Nakoľko sa môže stať, že odber Vášho mačiatka bude v čase vašej neprítomnosti doma, ale vy ho ozaj chcete : je možné ponechať ho do Vášho určeného termínu (najviac 1 mesiac odo dňa možného odberu) v starostlivosti CHS. V takom prípade si prečítajte vopred podmienky DODATKU k zálohovej (rezervačnej) zmluvy...... na vyžiadanie pri serióznom záujme o mačiatko.

 

 

Vopred dôležitá informácia je , že budúci majiteľ by už mal mať pri rezervácii predstavu o tom, či má záujem o ďalší chov alebo nie. Cena mačiatka je vždy pevná či už do chovu alebo ako maznáčik. Potrebné informácie o mačiatkach budú vždy aktuálne prezentované, či už na webe alebo na Facebookovej stránke Thor diamond....

 

Stručné zhrnutie dôležitých informácií :

Mačiatko do chovu mimo SK - odchádza najskôr 21 dní po očkovaní povinnej besnoty

Mačiatko do chovu v SK - odchádza najskôr 21 dní po očkovaní povinnej besnoty

Mačiatko miláčik rodiny - odchádza najskôr 10 dní po vykonanej kastrácie alebo ovarioktómie (zmeny - vždy udávané v Harmonograme vrhu)

Všetky veterinárne úkony sú urobené na základe doporučení veterinárneho lekára, podľa aktuálneho zdravotného stavu stavu mačiat. Vo všeobecnosti platí tento harmonogram starostlivosti :

2 týždne pred pôrodom je mama odčervovaná pipetou Dronspot

6 týždeň - prvé odčervenie mačiat plus mamina

8-9 týždeň - druhé odčervenie mačiat

9-10 týždeň - prvé očkovanie proti infekčným chorobám vakcínou RCPCH

11-12 týždeň - tretie odčervovanie mačiat

12-13 týždeň - druhé očkovanie proti infekčným chorobám vakcínou RCPCH, označenie identifikačným čipom

14- 15 týždeň - očkovanie besnoty, celková zdravotná prehliadka

17 -18 týždeň -  kastrácie - ovarioktómie - dátum vopred oznámený po očkovaní besnoty pre presnejšie určenie odchodu mačiatka do nového domova.

Mačiatko pred odchodom do nového domova : lekárska prehliadka

Nezáleží či je kastrát alebo chovný jedinec.

 

Ďalšie pokyny  dostane každý nový majiteľ osobitne.