Choď na obsah Choď na menu
 


Prečo radšej mačiatko s PP

Nebudem na nikoho tlačiť, ani ho presviedčať o tom, prečo by si mal zaobstarať práve mačku s preukazom o pôvode (PP). No rada by som tu zapisovala fakty, reálne situácie ...

Ten pravý mačkomil dá svojim mačkám aj to posledné čo potrebujú k spokojnému životu. No musí to byť v rozmedzí nielen zdravia ale aj bezpečia.

Väčšina chovateľov, ktorí vlastnia registrovanú chovnú stanicu sa snažia, aby všetko bolo tip top, aj nad rámec ich povinností (ktoré im ukladá chovateľský poriadok ich zastrešujúcej svetovej organizácie ).

Samozrejme, nebudem hádzať všetkých chovateľov do jedného vreca. Za tie roky chovu som stretla dosť chovateľov, aby som zistila, že byť férovým a svedomitým chovateľom je dosť ťažké. Neprajníci sa nájdu všade a vždy. Preto, ak sa rozhodnete predsa zaobstarať si mačku s PP, mali by ste si konkrétneho chovateľa overiť - preklepnúť. Najideálnejšie je to u nových rodín odchovu chovateľa.

Ak niekto sa rozhodne o záchranu pouličiek alebo adoptovať z útulku , má môj rešpekt. Je to podľa mňa ušľachtilé. Ale kupovať mačku od neregistrovaných " chovateľov " je podľa mňa rana pod pás. Tieto mačky väčšinou nevideli veterinárnu ambulanciu. Dokonca predávajú mačiatka ešte v čase, keď potrebujú ešte svoju mamu a súrodencov. Mám dokonca odpoveď aj na otázku : prečo sú takéto mačatá lacnejšie ako tie s PP ? Pretože sa predávajú vo veľkej miere bez patričného veterinárneho vyšetrenia (neodčervované, neočkované, bez testovania na choroby ako FIV, FeLv).

Pamätám si jednu pani, ktorá mi zavolala, že by chcela odo mňa mačiatko. Dokonca, že by vzala aj dve. Po pár minútach rozhovoru som sa dozvedela, že má doma koncúra bez PP ( píšem to takto, aby som nemusela stále vypisovať, že mačka je z neregistrovaného chovu) a má neustále nejaké zdravotné potiaže. Neboli to ochorenia, ktoré by ohrozili moje mačiatko, keby si ho odo mňa kúpila. Následne prišla reč na cenu. Opýtala sa, že prečo toľko. Po vysvetlení ma zarazila jej veta : a to prečo sa tak staráte, veď je to iba mačka. 

Skoro ma to položilo. Na jednej strane je nešťastná, že jej kocúrovi stále niečo je. Na veterine už nechala toľko peňazí, že mohla mať ďalšie dve mačky s PP. No keď sa dozvie sumu za mača s PP, tak sa jej to tiež nepáči. Úplne na konci rozhovoru všetko zabila otázkou : A to ozaj za takú cenu predáte ? To som už vedela, že aj keby si to rozmyslela, tak moje mačiatko nedostane.

Ja viem, že niektorí ani nemajú šajnu o tom ako to v chovnej stanici chodí. No podstatu tejto témy si môžete prečítať v inej rubrike. A v neposlednom rade, ak chcete vedieť čo obnášajú pôrody v chovateľskom živote chovateľa : prečítajte si rubriku " Mačiatka ".