Choď na obsah Choď na menu
 


Ochorenia mačiek : bežné aj menej bežné

V tejto časti blogu nájdete informácie o zdravotných problémoch, s ktorými som sa stretla ja.  Našťastie veľa problémov nemusím riešiť, no gangy Thor diamondu sa s niektorými postretli.

V prvom rade by som chcela dať do pozornosti vetranie, zvlášť keď je vonku ešte chladný vzduch alebo keď už je chladno. Aj keď prechladenie sa dá ľahko liečiť, pri nízkej imunite sa to môže zvrtnúť aj do vážnejších stavov.

Prvý krát od začiatku chovu som sa iba pred nedávnom stretla s mykoplazmou felis - ako dôsledok prechladenia. Samozrejme, že si uvedomujem , že som mala dať väčší pozor na odrastené mačatá, ale imunitne som myslela, že sú v poriadku. Stalo sa to v hlavnom gangu a všetci prešli skúškou výšky imunity. V hlavnom gangu bolo 8 mačiat a 5 dospelákov. Soplíky si odchytili 6 mačiat a ostatným sa vyhli. Trochu zvýšená teplota, dostali ATB, no tie zabrali čiastočne u 5 mačiat a jedno sa z toho dostalo za pár dní. Tým, že sa z toho 5 mačiat nedostalo a podpora imunity nestačila, zvolila som otestovať hlien z nošteka. O dva dni prišli výsledky a nadšená som z toho nebola, ale aspoň sme mohli soplíky cielene vyliečiť. Cielená liečba bola úspešná a jednu vec viem, že aj keď si myslím, že je imunita v poriadku, nemusí to tak byť. Budem musieť zmeniť podporu imunity malých drobcov. 

Budem pokračovať v myšlienke na imunitu. Mám kocúra kastráta MCO, Maxa. On pri zníženej imunite má problémy s ušami, ale najprv si trochu preriedi chvost. Iste, je to dôsledok stresu, ktorý zažije pri každej zmene. No, ako všetci vieme, niekedy sa tomu nedá predísť.

Ďalší stresman je Connor. Ten tiež si preriedil chvost, ale až tak, že na dokončenie titulu šampión môžem zabudnúť.

Nie vždy sa však oplatí super imunita. Niekedy sa môže obrátiť a narobiť škodu. Môj Thor mal problémy zo zubami, no riešila som to veľkými granulami (lepšie sa čistia zuby) a občasným zubným gelom (občasným, lebo pri jeho aplikácii sa menil na besniaceho kocúra a je neuveriteľné v akej kratučkej dobe dokáže vytvoriť toľko veľa slín). Gingivitída je bežné ochorenie mačiek, no dá sa skoro vždy úspešne liečiť. Thorovi žiadna liečba nepomohla a po konzultácii s odborníkom bola stanovená diagnóza plasmocitová gingivitída. Jedná sa o autoimunitné ochorenie, pri ktorom vlastná imunita bojuje aj proti dobrým baktériám. Najprv prešiel antibiotickou liečbou, vybratím zubov v najviac zasiahnutej časti chrupu. No problém sa ani trochu neskľudnil. Od veterinárov som už nedostávala pozitívne rady ako mu pomôcť. Dlhé mesiace bol striedavo na kvapkách proti bolesti a mokrej strave. Stále som hľadala možnosti ako mu pomôcť. Nakoniec som sa dostala k lieku, ktorý sa podáva pri onkologických chorobách, keď je potrebné výrazne znížiť imunitu. Keď som liek pýtala od veterinára, bol prekvapený a po konzultácii liek objednal. Sám bol zvedavý na výsledok. Všetko starostlivo pripravené a po 6 týždňoch aplikácie lieku sa dostavili prvé výsledky. Konečne sme mohli Thorov chrup dať do poriadku a podstúpil konečnú korektúru chrupu. Liek síce musí brať aj naďalej , ale už je schopný jesť aj menšie granulky. Krásne pribral, srsť sa mu vylepšila a dokonca konečne celkom dobre znáša zubný gel s mäsovou príchuťou. Takže, Thora čakajú krásne 8 narodeniny heart