Choď na obsah Choď na menu
 


Kastrácia - ovariohysterektómia

Dlho som uvažovala, ako čo tu napísať, ale myslím, že určite tu nebudem písať o tých nezmysloch, ktoré počúvam a niekedy čítam na sociálnych sieťach.

Už pár rokov kastrujem/ ovario / v období okolo 15 - 18/ týždňa veku mačiatka. Mačiatkam vyhovuje, keď sú s maminou a súrodencami dlhšie ako 14 týždňov ( to je čas, keď chovateľský poriadok FIFE dovoľuje odchod mačiat do novej rodiny).

Pre mňa , ako chovateľa je to lepšie, keď mačiatko odchádza do nového domova - ako sa hovorí - na kompletku. Odčervené, komplet zaočkované, očipované a vykastrované. Nemusím nikoho naháňať či už urobil to alebo hento :)))

Samozrejme, mačiatko musí mať minimálne 2 kg, aby sa mohlo pristúpiť k úkonu. Všetko je riešené s veterinárom a mačiatko musí byť perfektne pripravené na zákrok. Ak nie je, úkon sa odloží na potrebný čas. Každý ďalší úkon sa rieši s novou rodinou individuálne.

Výhody kastrácie /ovario/ u chovateľa : chovateľ vie kedy, ako a čo robiť. Mačiatko po zákroku nie je v strese. Kocúrikovia po príchode domov sa správajú akoby ani na žiadnom zákroku neboli. Mačičky sa zas čudujú, prečo majú košieľky. Ale neuberá im to z energie na hru.

Medzi ďalšie výhody patria : ABSENCIA :  značkovania (neznačkujú iba kocúri) , chudnutie počas ruje u mačky, chudnutie kocúra keď túži po mačke, zápal maternice - pyometra u mačky (životne ohrozujúci stav, zvlášť ak je tá pyometra uzavretá), nádory mliečnych žliaz, nádory na vaječníkoch, u kocúrov problémy s prostatou.

Moje odchovy sú príkladom toho, že absolútne  kastrácia nemá vplyv na :

- ďalši rast (dokonca sú väčší ako ich rodičia)

- riziko zlomenín dlhých kostí (pri správnej výžive a genetike to rozhodne nehrozí)

- obezita (záleží veľa od stravy. Mám kastrátov, ktorý stále jedia normálnu stravu - nie pre kastrátov)

- zmeny správania (práveže sú kľudnejší a stres je ojedinelí)

- ochorenia (je preukázané zníženie rizika rôznych ochorení )

- je znížená možnosť ochorenia močových ciest. (avšak, môžeme si to pokaziť stravou, stresom, ale aj genetikou)

 

SKORÁ KASTRÁCIA - OVARIOHYSTEREKTÓMIA MAČKY.pdf